MENU

Ontwerp je eigen trouwceremonie

De trouwceremonie is een heel belangrijk onderdeel van jullie dag. Tijdens de ceremonie zeggen jullie ‘ja’ tegen elkaar. In deze blog ga ik in gesprek met Mark van Leeuwen van Mooi Trouwen. Mark is ceremoniespreker en verzorgt een heel persoonlijke ceremonie voor jullie.

Eigenlijk is het een beetje vreemd. In de aanloop naar je bruiloft zoek je zelf de mooiste trouwjurk uit, kies je samen een romantische locatie en bepaal je zelf wie er op de gastenlijst staan. Maar zodra de ceremonie in beeld komt, val je stil. Dan is het wachten op de gemeentelijke trouwambtenaar die pas vlak voor de bruiloft vertelt hoe jullie getrouwd gaan worden.

Dat kan toch anders… Ik vraag het aan Mark van Leeuwen, ceremoniespreker bij Mooi Trouwen. “Jazeker Astrid, en of dat anders kan. Als bruidspaar heb je namelijk zeggenschap over de huwelijksvoltrekking. Sterker nog, je kan je eigen trouwceremonie ontwerpen en die aan de ambtenaar voorleggen. Nu de trend van een persoonlijke bruiloft zich doorzet, zie je dat steeds meer gemeenten daarvoor open staan.”

Goed nieuws dus. Maar hoe pak je dat aan? “Volgens mij begint het met bewustwording. Weten dat je in elke gemeente een keuze kan maken uit een selectie van trouwambtenaren. Vervolgens samen met je partner de profielen doornemen en aanvoelen welke persoon het meest bij jullie past. Op het moment dat de gekozen ambtenaar ook daadwerkelijk aan je wordt toegewezen, zal hij of zij in de regel zo’n twee a drie weken van te voren contact opnemen.”

En dan? “Voorbereid zijn. Nagedacht hebben over wat jullie graag in de ceremonie terug willen zien. Denk bijvoorbeeld aan de entree. Wil je als bruid aan de arm van je vader, van je broer of aan de arm van je aanstaande? Loopt de bruidegom met de gasten mee of maakt hij ook een speciale entree, samen met z’n moeder bijvoorbeeld. En stel dat jullie kinderen hebben, zitten ze dan bij opa en oma op schoot, of lopen ze met de bloemen voorop?”

Aha, klinkt voor de hand liggend. “Is het ook. Alleen is het wel raadzaam om daar van tevoren over na te denken. Net zoals de mate van persoonlijkheid. In hoeverre wil je dat de ceremonie echt over jullie gaat? En hoe laat je aan elkaar weten waarom jullie graag met elkaar trouwen? Ook daar kan een trouwambtenaar goed op inspelen…”

Hoe dan? “Door jullie bijvoorbeeld de gelegenheid te geven om een brief aan elkaar voor te lezen. Een brief die je van te voren los van elkaar schrijft, aan niemand laat lezen en pas in de trouwzaal opent. Heel spannend, super intiem en vaak het mooiste moment van de ceremonie.”

Wow, een brief! Best wel spannend. Is daar niet veel lef voor nodig? “Tja, daar heb je een punt. Het vraagt inderdaad wel wat van je. Maar weet dat je tijdens de ceremonie door familie en vrienden omgeven bent. Mensen die je goed kent en bij wie je je kwetsbaar mag opstellen. En natuurlijk is voorbereiding essentieel. Lees de brief vast een keer hardop voor als je alleen thuis bent. Dan weet je hoe de zinnen lopen en wat het allemaal met je doet.”

Oké, dat ga ik mijn bruidsparen voorleggen! Nog meer tips? “Muziek. Sowieso tijdens de entree, akte-ondertekening en afsluiting. En als je voor live-muziek kiest, wellicht ken je iemand in je omgeving die goed zingt of gitaar speelt, kan je ook twee nummers tijdens de ceremonie programmeren.”

Programmeren? Het lijkt wel een voorstelling… “Ach… een persoonlijke ceremonie mag je best met entertainment vergelijken. Door als het ware blokjes achter elkaar te monteren, kan je de sfeer laten variëren. Van officieel, serieus en bezinnend, naar blij, romantisch en feestelijk.”

Variatie dus. Daar hou ik van. En dat programmeren, kan je dat allemaal zelf? “Op zich wel, en wat ik al zei, het begint met bewustwording. Weten dat je zeggenschap hebt over je eigen trouwceremonie. Als je het met de ambtenaar een beetje treft, kan hij of zij je met de invulling helpen. En mocht je daar niet teveel afhankelijk van willen zijn, kan je de hulp van een professional inroepen. Van mij bijvoorbeeld. Kijk maar eens op mooitrouwen.nl.”

Dankjewel Mark. Op naar een persoonlijke ceremonie! “Graag gedaan Astrid. En ja, het zo persoonlijk mogen maken, daar het gaat het toch om. Als weddingplanner zorg jij er toch ook voor dat de bruiloft echt uniek is, volledig voor het bruidspaar ontworpen. En daar past een prachtige ceremonie bij, waarvan bruidspaar en gasten volop genieten en waar nog lang over nagepraat wordt!”

Mark en ik hebben altijd veel plezier tijdens onze samenwerking.

Thank you!

Dank u wel voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie. 

Benieuwd naar hoe bruidsparen de samenwerking hebben ervaren, kijk dan alvast bij de referenties.